Premies en subsidies

Terugdraaiende meter en Prosumententarief

Laatst bijgewerkt: 31/01/2020

Terugdraaiende Teller

Je geniet op installaties die voor 31/12/2020 geïnstalleerd zijn nog 15 jaar van het principe van de terugdraaiende teller, ook met de slimme, digitale meter.

Systemen met een omvormer-vermogen van maximum 10 kW mogen op een terugdraaiende teller worden aangesloten. Hierbij wordt de geproduceerde energie die niet direct verbruikt wordt terug in het openbaar net gevoed, en kan u deze later terug consumeren op een moment dat uw zonnepanelen niet werken (bv. als het bewolkt is, of nacht).

Soms verbruikt u niet alle elektriciteit die door uw zonnepanelen opgewekt wordt. Stel dat u bijvoorbeeld tijdens een zonnig weekend niet thuis bent. Dan stroomt de overtollige elektriciteit naar het openbare net.

Het omgekeerde is ook mogelijk. ’s Nachts wekken uw zonnepanelen geen elektriciteit op, maar verbruikt u wel elektriciteit als u bijvoorbeeld het licht aandoet. Soms moet u dus elektriciteit van het net afnemen.

Een terugdraaiende teller telt in 2 richtingen:

  • Als u elektriciteit van het net verbruikt, stijgt uw meterstand
  • Als u overtollige elektriciteit op het net injecteert, daalt uw meterstand?
     

Wat met de stroom die u teveel produceert

Dankzij een terugdraaiende teller zult u besparen op uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur. Elke geïnjecteerde kWh elektriciteit compenseert namelijk een kWh die u op een ander moment van het net afneemt.
Hou er rekening mee dat u geen vergoeding krijgt voor elektriciteit die u ‘teveel’ produceert. Als u meer produceert dan u verbruikt, zal uw factuur worden opgemaakt alsof u niets hebt verbruikt.
Uw meterstand op het moment van de opname is het nieuwe vertrekpunt. Met deze meterstand zal uw meterstand een jaar later vergeleken worden.

 


Is een enkelvoudig uurtarief voordeliger met zonnepanelen?

Uw jaarlijks eindfactuur wordt jaarlijks opgemaakt door uw energieleverancier. Hij zal de meterstand per uurtarief vergelijken over een volledig jaar.
Het afronden gebeurt elke tariefperiode, dit wil zeggen dat voor elk type uurtarief (enkelvoudig, dubbelvoudig, excl.nacht) apart zal worden vergeleken.
Bijgevolg zal een overschot op de dagteller niet in mindering gebracht worden van de nachtteller.
Bij een enkelvoudig uurtarief is dit wel het geval waardoor dit voordeliger kan zijn.

Bijvoorbeeld u heeft een overschot van 500 kWh op uw dagteller en uw nachtteller staat op een verbruik van 300 kWh.
Het overschot wordt niet in mindering gebracht en u ontvangt nog steeds een factuur voor het nachtteller gedeelte van 300 kWh.
 


Hoe kan het dat mijn zonnepanelen produceren op de nachttarief energiemeter?

Dit is inderdaad een apart gegeven, en nee uw zonnepanelen produceren niet s'nachts.
Als u een dubbelvoudig uurtarief (dag- en nachtteller) heeft zal de productie van elektriciteit geregistreerd worden door het uurtarief dat op dat moment geldig is.
Tijdens de weekdagen zal gedurende de dag logisch het dagtarief geldig zijn.
'S nachts produceren uw zonnepanelen niets, dus zal uw teller hierdoor ook niet terugdraaien.
Tijdens de weekenddagen is het nachttarief van kracht. Hierdoor zal alle productie geregistreerd worden door de nachtteller waardoor deze ook zal terugdraaien.

Samengevat kan u stellen dat bij een dubbelvoudig energietarief op weekbasis 5/7 zal geproduceerd worden op de dagteller en 2/7 op de nachtteller.
Doordat bij de eindafrekening de 2 meters niet worden opgeteld, kan het interessanter zijn om u dubbelvoudige meter om te laten bouwen naar een enkelvoudige meter!.
 


Wat kost de ombouw van een dubbelvoudige elektriciteitsmeter naar een enkelvoudige elektriciteitsmeter?

Voor deze ombouw moet u rekening houden met een kostprijs van ongeveer 80,- euro.